Agenda

Please see below for the IOTOD 2020 agenda:

Timings shown are CEST.

Day 1
10:45 - 11:00 IOTOD 2020 welcome Dr Stephan Walcher 15 mins
Session 1 — Addressing challenges faced during opioid substitution therapy
11:00 Chair introduction Dr Stephan Walcher
11:00 - 11:25 Polysubstance use: the consequences for opioid substitution therapy Dr Stephan Walcher 25 mins
11:25 - 11:50 Can we improve opioid substitution therapy adherence? Professor John Strang 25 mins
11:50 - 12:00 Panel discussion 10 mins
12:00 Commitments to change
SESSION 2 — DECONSTRUCTING STIGMA: RECOGNISING THE NEEDS OF DRUG-USING POPULATIONS
12:15 Chair introduction Professor Gabriele Fischer
12:15 - 12:35 Women use drugs too: overcoming the barriers to treatment and care Professor Gabriele Fischer 20 mins
12:35 - 12:55 Optimising care for PWUDs in the prison setting Professor Heino Stöver 20 mins
12:55 - 13:15 Tackling the increasing drug problems in Scotland Professor Catriona Matheson 20 mins
13:15 - 13:30 Panel discussion 15 mins
13:30 Commitments to change
13:30 - 14:15 Posters, exhibition and time for lunch 45 mins
14:15 - 15:15 Abbvie- sponsored satellite symposium: Prioritising hepatitis C in PWUD: During Covid-19 and beyond 60 mins
SESSION 3 — SHINING A LIGHT ON OPIOID ANALGESIC DEPENDENCE
15:20 Chair introduction Dr Jane Quinlan
15:20 - 15:45 Preventing and identifying OAD in patients with chronic pain Dr Arun Bhaskar 25 mins
15:45 - 16:10 I think my pain patient has OAD: what do I do now? Dr Jane Quinlan 25 mins
16:10 - 16:20 Panel discussion 10 mins
16:20 Commitments to change
EXPERT DISCUSSION– ADAPTING TO COVID-19: OPPORTUNITIES AND CHALLENGES WITH LONG-ACTING BUPRENORPHINE FORMULATIONS
16:30 - 17:15 IOTOD Expert discussion surrounding treatment approaches during COVID-19 restrictions Mr Duncan Hill, Dr Jeremy Hayllar, Dr Michael Kelleher 45 mins
Day 2
10:50 - 11:00 Day 2 welcome and Chair introduction Professor Nicholas Lintzeris 10 mins
SESSION 4 — LONG-ACTING BUPRENORPHINE FORMULATIONS: A PANORAMIC VIEW
11:00 Chair introduction Professor Nicholas Lintzeris
11:00 - 11:25 An overview of long-acting buprenorphine formulations Professor Nicholas Lintzeris 25 mins
11:25 - 11:40 The perspectives from PWUDs, HCPs and public health Professor Catriona Matheson, Mr Duncan Hill, Mr Mat Southwell 15 mins
11:40 - 12:00 Panel Discussion 20 mins
12:00 - 12:30 Posters, exhibition and time for lunch 30 mins
12:30 - 13:30 Camurus-sponsored workshop: Patient experiences with Buvidal® 60 mins
SESSION 5 — STRATEGIES FOR IMPROVING VIRAL HEPATITIS CARE AMONG PWIDS
13:45 - 14:10 Hepatitis B virus among PWIDs: the forgotten virus? Professor Ashley Brown 25 mins
14:10 - 14:35 Can we do more for HCV care among PWIDs? Professor Graham Foster 25 mins
14:35 - 15:00 Unravelling drug-drug interactions between antivirals and OST Mr Duncan Hill 25 mins
15:00 - 15:15 Panel discussion 15 mins
15:15 Commitments to change
SESSION 6 — COMPLEX CASES: PANEL DISCUSSION
15:30 - 15:35 Panel introduction Professor Graham Foster 5 mins
15:35 - 16:30 Complex cases: panel discussion Mr Duncan Hill 55 mins
16:30 Conference close and upcoming IOTOD 2020 activity announcements
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com